![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2xiZ3nWNiZw3FNKofHTDKA_aDhf-LqdRmmJFMe91GIXnOwMGzlgBCpMLLY-NfRpN3BwNQU6sCVaa6zTVpKTxAxEVi7bBO8LliwwoBApW2Xw1ZT0ZbvcHLBQLLpiTgnBsJBoXXYHaRkKEk/s320/F1.jpg)
Το πρόβλημα με ένα τέτοιο περιστατικό είναι ότι μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Αποτελεί όμως προειδοποιητικό σημάδι για το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Περίπου το 40% των ατόμων που παθαίνει μίνι εγκεφαλικό εκδηλώνει στη συνέχεια κανονικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Το 5% των ασθενών παθαίνει το εγκεφαλικό μέσα σε δύο ημέρες, ενώ το 10-15% των ασθενών εκδηλώνει τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου μέσα σε τρεις μήνες.
Ποια είναι τα συμπτώματα του μίνι εγκεφαλικού;
Οι ενδείξεις του παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου και του εγκεφαλικού επεισοδίου δε διαφέρουν κατά πολύ. Τα βασικά συμπτώματα είναι τα εξής:
– Ξαφνικό μούδιασμα στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι, στη μία πλευρά του σώματος.
– Ξαφνική σύγχυση
– Δυσκολία στην ομιλία ή την κατανόηση
– Μειωμένη όραση στο ένα ή και τα δύο μάτια
– Δυσκολία στη βάδιση
– Ζαλάδα και απώλεια ισορροπίας
Τι προκαλεί το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο;
Τα αιμοφόρα αγγεία μεταφέρουν το αίμα σε ολόκληρο το σώμα μας. Όταν ένα αγγείο στον εγκέφαλο φράζει για λίγο, η ροή του αίματος σε αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου μειώνεται δραματικά ή διακόπτεται εντελώς.
Η έλλειψη αίματος – και συνεπώς οξυγόνου – είναι η αιτία εκδήλωσης των παραπάνω συμπτωμάτων.
Το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο οφείλεται συνήθως σε έναν από τους παρακάτω τρεις παράγοντες:
– μειωμένη ροή αίματος σε κάποια βασική αρτηρία που μεταφέρει αίμα στον εγκέφαλο (π.χ. καρωτίδα)
– θρόμβο σε άλλο σημείο του σώματος (π.χ. καρδιά) που αποσπάται, μεταφέρεται στον εγκέφαλο και μπλοκάρει κάποιο αιμοφόρο αγγείο
– συσσώρευση πλάκας και επακόλουθη στένωση των μικρών αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ροή αίματος για μικρό χρονικό διάστημα.